Održan poslovni skup pod nazivom ”Povećanje ekonomske razmjene između BiH i Slovenije”

Aleksandar

Skup privrednika Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine pod nazivom “Povećanje ekonomske razmjene između BiH i Slovenije” održan je 13.10.2023. godine sa početkom od 09:00 sati u Hotelu Hills, Ilidža.

Skup je započeo obraćanjem načelnika Općine Ilidža, g. Nermina Muzura, te Marija Nenadića, direktora Udruženja poslodavaca FBiH, a nastavio se okruglim stolom o saradnji BiH i Slovenije te o mogućnostima saradnje najboljih slovenačkih i bosanskohercegovačkih kompanija.

Prisutnima su se obratili i g. Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca, te g. Joc Pečečnik, predsjednik Kluba Slovenaca, zajedno zaključivši da saradnja i ekonomska razmjena između Slovenije i Bosne i Hercegovine posljednjih godina ponovo jača, nakon što je privremeno usporila tokom pandemije korona virusa. Dvije zemlje su prošle godine ostvarile rekordne dvije milijarde eura ekonomske razmjene, što je 20% više nego 2021.

Za jačanje ekonomske saradnje od velikog su značaja i direktne strane investicije, a slovenački kapital je četvrti po zastupljenosti u Bosni i Hercegovini. BiH je mjesto mogućnosti za slovenačke kompanije, ne samo zbog geografske blizine, nego i zbog geopolitičkih zbivanja, koja u posljednje vrijeme – prvo zbog korona krize, a kasnije i zbog rata u Ukrajini – diktiraju kompanijama da prošire i preusmjere lance snabdijevanja i na taj način smanje ovisnost o pojedinačnim izvorima dobavljača.